Shiatsu-massage


Shiatsu-massage is een Japanse vorm van massage, die gebaseerd is op de Tradionele Chinese Geneeswijzen.

Er zijn energiebanen (meridianen), die als een netwerk door het lichaam lopen. In deze meridianen stroomt levensenergie (Qi).
Wanneer de energiebalans verstoord is, ontstaan er klachten of ziekten. Met shiatsu-massage masseer je o.a. de meridianen en acupressuurpunten.

Dit zijn bepaalde punten op de meridianen, waarmee je de energiestroom kunt beïnvloeden. Hiermee kun je de energiebalans herstellen.

Zo kun je klachten behandelen en de gezondheid bevorderen.


 

Behandeling

Na een intake-gesprek en het stellen van de diagnose, volgt de behandeling.

De massage wordt op een zachte mat op de grond gegeven of op een behandelbank. Het lichaam wordt gemasseerd door druk te geven met duimen, vingers, handpalmen en soms met ellebogen, knieën en/ of voeten. Strekkingen, rotaties en andere massagetechnieken kunnen onderdeel van een behandeling vormen.

Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard van de klacht en de reactie van iemand op de behandeling.
Een behandeling duurt ongeveer een uur. Soms is er een behandeling van een half uur mogelijk, als dit past binnen het behandeltraject.

Als dit de behandeling ten goede komt, wordt gebruik gemaakt van aanvullende therapiën. Een combinatie van shiatsu-massage met acupunctuur, ooracupunctuur, moxa, cupping, voetzonereflexmassage, Chi Nei Tsang (orgaanmassage) en triggerpoint-behandeling is mogelijk. Deze methoden kunnen een shiatu-behandeling krachtiger maken en verrijken. Ze versterken eveneens het zelfhelend vermogen.

 

 

Indicaties voor shiatsu-massage

* Slapeloosheid, onrust, depressiviteit, spierspanningen, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, slechte weerstand tegen infecties, menstruatieproblemen.

* Rugpijn, stijfheid van nek en schouders, gewrichtspijn, verstuikingen, verrekkingen.

* Verstopte sinussen, vochtophopingen en verminderde circulatie.

Heb je een andere klacht of aandoening, dan zijn er vaak mogelijkheden om deze toch te behandelen. Vaak is dat te realiseren in combinatie met acupunctuur of een aanvullende therapie.

 

 

Contra-indicaties

Shiatsu-massage mag niet gegeven worden op blauwe plekken, wonden, breuken, verklevingen, operatielittekens, rode en ontstoken gewrichten, rode of beschadigde huid.

Koorts is een contra-indicatie.

Met shiatsu moet je voorzichtig zijn bij kanker, osteoporose, hoge bloeddruk, heel verzwakte mensen en in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.