Aanvullende therapieën

Shiatsu-massage en acupunctuur kunnen gecombineerd worden met andere therapieën. Afhankelijk van de klacht en de reactie van de patiënt op de behandeling, kan de behandeling geoptimaliseerd worden met een passende, aanvullende therapie. Hieronder volgt een korte beschrijving van welke aanvullende therapieën ik gebruik maak.


Ooracupunctuur   
Ooracupunctuur wordt ingezet voor een breed scala aan gezondheidsklachten. Daarbij kun je denken aan pijnklachten, verslavingsproblematiek en hooikoorts. Het hele lichaam wordt weerspiegeld door het oor. Via reflexzones van het oor zijn diagnose en behandeling van klachten mogelijk. Bij de behandeling worden bepaalde punten op het oor geprikt of gemasseerd.

Orgaanmassage(= Chi Nei Tsang = CNT)
Bij orgaanmassage worden buik- en borstorganen behandeld. Een diepe vorm van massage wordt toegepast. Emotionele, fysieke of psychische verstoringen worden weerspiegeld in de navel, buik, borst en de conditie van de organen. Orgaanmassage ontgift, brengt emotioneel evenwicht en bewustzijn en ondersteunt het zelfhelend vermogen.  

Voetzonereflextherapie
Het hele lichaam is terug te vinden in zones op de voet. Door reflexzones op de voet te masseren, worden corresponderende gebieden in het lichaam beïnvloed. Voetzonereflextherapie kan gebruikt worden om klachten te voorkomen, verlichten of te verhelpen.


Magneettherapie
Kleine magneetjes kunnen op acupunctuurpunten of bepaalde punten op het oor worden geplakt. Hierdoor ontstaat een langdurige, milde stimulatie van een punt. Elk punt of puntencombinatie heeft een specifieke werking en beïnvloedt zo het lichaam.


Moxa
Moxeren is het verwarmen van acupunctuurpunten of lichaamszones. Moxa (=gedroogd bijvoetskruid) bestaat in de vorm van een stick. Deze wordt aangestoken en de gloeiende punt van de moxa-stick wordt een stukje boven de huid gehouden. De warmte heft stagnaties op, verdrijft kou en versterkt de werking van acupunctuurpunten.

Cupping
Cupping is een behandelmethode, waarbij de huid vacuüm wordt getrokken in glazen of kunststof cups/ bolletjes. Dit verbetert de circulatie en zet de poriën open. Cupping wordt bijvoorbeeld gebruikt bij verkoudheid, hoofdpijn, hoest of duizeligheid.


Gua sha
Eerst wordt er olie op de huid gedaan, die geschikt is voor deze techniek. Dan wordt er met een platte, jade steen over de huid gewreven, tot er kleine rood-paarse puntjes te zien zijn. Deze techniek kan worden toegepast, mits de huid heel is. Gua sha werkt op de circulatie van bloed, lichaamsvloeistoffen en energie. Gua Sha wordt toegepast bij o.a. pijnlijke, gespannen en vastzittende spieren en stress.

Voeding
Voeding volgens de TCM (=Traditionele Chinese Geneeswijzen) gaat uit van de gehele werking van voeding en de bereiding ervan. Bij ziekte - en ook bij gezondheid - is eten van belang voor het aanvullen van energie. De conditie van iemand is bepalend voor de de voeding die het best kan worden gegeten. Voeding wordt gekozen op basis van thermische werking, smaak en bereiding ervan.

Triggerpoint-therapie
Een triggerpoint is een verkrampt deeltje in een spier, dat hard aanvoelt. Als je erop drukt straalt de pijn uit. Triggerpoints veroorzaken vaak pijnklachten van armen, nek en schouders, RSI en hoofdpijn. Triggerpoint-therapie bestaat uit massage of acupunctuur.