Acupunctuur

Acupunctuur is een behandelmethode die gebaseerd is op de Tradionele Chinese Geneeswijzen. 

Er zijn energiebanen (meridianen), die als een netwerkdoor het lichaam lopen. In deze meridianen stroomt levensenergie (Qi). Acupunctuurpunten liggen op de meridianen. Het netwerk van meridianen verbindt de acupunctuurpunten met elkaar. Wanneer de energiebalans verstoord is, ontstaan er klachten of ziekten. Met acupunctuurnaalden, die in acupunctuurpunten gezet worden, kun je de energiebalans herstellen. Met acupunctuur wordt niet alleen de klacht behandeld, maar ook de onderliggende oorzaak.


De behandeling
Na een intake-gesprek en het stellen van de diagnose, volgt de behandeling. 

Bij een acupunctuurbehandeling worden dunne naaldjes in bepaalde acupunctuurpunten geplaatst. Deze reguleren de energiebalans in het lichaam. Dit verhelpt of verlicht klachten.

Acupunctuur en westerse geneeskunde zijn te combineren. Wel is het van belang voor de behandeling om eventueel medicijngebruik te vermelden.

Een behandeling duurt ongeveer 75 minuten.

Hoeveel behandellingen er nodig zijn, is afhankelijk van de klacht en de reactie van de patiënt op de behandeling.

Als het een bijdrage levert aan het effect van de behandeling, kunnen aanvullende therapiën gebruikt worden. Acupunctuur kan gecombineerd worden met shiatsu-massage, stoelmassage, behandeling van triggerpoints, moxa, cupping, voetzonereflexmassage en ooracupunctuur.


Indicaties:

Er zijn heel veel aandoeningen waarbij acupunctuur kan worden toegepast. Veel voorkomende klachten zijn: hoofdpijn, rugpijn, nekpijn, ischias, spierklachten, gewrichtsproblemen, slechte circulatie, duiizeligheid, oorsuizen, vermoeidheid, depressie, slapeloosheid, allergie, astma, kortademigheid, sinusitis, spijsverteringsklachten, menstratieproblemen.

Voor de lijst van indicaties voor aupunctuur zoals vastgesteld door de World Health Organisation, verwijs ik u naar de pagina Links (www.acupunctuur.nl/pages/indicatielijst-who).


Contra-indicaties:

Na heel zware lichamelijke inspanning of een zware maaltijd is acupunctuur af te raden, net als bij erge honger.

Bij zwangerschap is het prikken van bepaalde acupunctuurpunten verboden.

In geval van kanker, kan je met acupunctuur alleen verlichting van klachten en pijn geven.