Shiatsu-massage

Shiatsu-massage is een Japanse vorm van massage, die gebaseerd is op de Tradionele Chinese Geneeswijzen. 

Er zijn energiebanen (meridianen), die als een netwerk door het lichaam lopen. In deze meridianen stroomt levensenergie ( Qi). Wanneer de energiebalans verstoord is, ontstaan er klachten of ziekten. Met shiatsu-massage masseer je o.a. de meridianen en acupressuurpunten. Dit zijn bepaalde punten op de meridianen, waarmee je de energiestroom kunt beinvloeden. Hiermee kun je de energiebalans herstellen. Zo kun je klachten behandelen en de gezondheid bevorderen. 


Behandeling
Na een intake-gesprek en het stellen van de diagnose, volgt de behandeling.

De massage wordt op een zachte mat op de grond gegeven of op een behandelbank. Het lichaam wordt gemasseerd door druk te geven met duimen, vingers, handpalmen en soms met ellebogen, knieën en/ of voeten. Strekkingen, rotaties  en andere massagetechnieken kunnen onderdeel van een behandeling vormen.

Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard van de klacht en de reactie van iemand op de behandeling.
Een korte behandeling duurt ongeveer 45 minuten en een "gewone" behandeling 75 minuten. 

Als dit de behandeling ten goede komt, wordt gebruik gemaakt van aanvullende therapiën. Een combinatie van shiatsu-massage met acupunctuur, ooracupunctuur, moxa, cupping, voetzonereflexmassage, stoelmassage en triggerpoint-behandeling is mogelijk. Nog een manier om een shiatu-behandeling krachtiger te maken en te verrijken is orgaanmassage (Chi Nei Tsang). Orgaanmasaage ontgift, versterkt het zelfhelend vermogen en brengt emotioneel evenwicht.                                                                                             


Indicaties voor shiatsu-massage: 

* Slapeloosheid, onrust, depressiviteit, spierspanningen, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, slechte weerstand tegen infecties, menstuatieproblemen.

* Rugpijn, stijfheid van nek en schouders, gewrichtspijn, verstuikingen, verrekkingen.

* Verstopte sinussen, vochtophopingen en verminderde circulatie.


Contra-indicaties:

Shiatsu-massage mag niet gegeven worden op blauwe plekken, wonden, breuken, verklevingen, operatielittekens, rode en ontstoken gewrichten, rode of beschadigde huid.

Koorts is een contra-indicatie.

Met shiatsu moet je voorzichtig zijn bij kanker, osteoporose, hoge bloeddruk, heel verzwakte mensen en in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.